Забележителности

Царевец

Известната крепост Царевец се намира на 4км от местност „Ксилифор“. Тя е била главната българска крепост по време на Второто българско царство, когато Велико Търново е била столица на България. Билети могат да се закупят на входа.

Трапезица

Трапезица е хълм във Велико Търново, както и едноименна крепост в средновековния Търновград. Представлява естествена крепост, заобиколена от р. Янтра.

Шоуто „Звук и светлина“

Спектакълът „Царевград Търнов – звук и светлина“ е една неповторима атракция във Велико Търново. Излъчва се целогодишно, независимо от метеорологичните условия и може да бъде наблюдаван безплатно на националните празници и на празниците на града.

Повече информация: https://www.soundandlight.bg/bg/

Самоводската чаршия

Самоводската чаршия е най-популярната за туристите улица във Велико Търново. Тя се формира като улица на занаятчии и търговци през 60-те и 70-те години на XIX век и до днес пази този облик на оживена търговска улица.

Паметникът „Асеневци“ и Света гора

Почти от всякъде в старата част на Велико Търново има гледка към паметника „Асеневци“, извисяващ се на полуостров Боруна, в подножието на хълма „Света гора“. Паметникът е посветен на четиримата владетели от династията Асеневци – Петър, Асен, Иван Асен II и Калоян.

Парк „Мини България“

„Мини България“ е парк с миниатюри на важни български обекти и се намира под Царевец. Тук може да видите църквите на Несебър, самия Царевец като миниатюра, Рилския манастир и много други.